hypotheek.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 24 mei 2019

VS VANDAAG: Wall Street sluit verdeeld

AMSTERDAM (Dow Jones)--Wall Street is dinsdag verdeeld gesloten, nadat de Spaanse premier Rajoy de hoop wegnam dat zijn land snel financiele steun zal vragen aan de eurozone.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 0,2% lager op 13.482,36 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,1% tot 1.445,75 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,2% won tot 3.120,04 punten.

De ogen waren eens te meer gericht op Europa, nadat persbureau Reuters meldde dat Spanje mogelijk aankomend weekend om hulp zal vragen bij het Europese noodfonds. Aanvankelijk zorgde dit voor kleine stijgingen, maar toen de Spaanse premier Mariano Rajoy zei dat een hulpverzoek niet op handen is, gingen de winsten verloren.

Een dergelijk verzoek zou de weg vrijmaken voor de Europese Centrale Bank om te intervenieren op de obligatiemarkten en de rente voor Spanje te drukken. Rajoy wil zich temidden van veel binnenlandse oppositie tegen zijn bezuinigingen echter nog niet binden aan een Europees programma.

"We liepen terug door het nieuws uit Spanje", zegt Stephen Carl, hoofdhandelaar bij Williams Capital Group. "Er heerst nog altijd veel onzekerheid over Spanje, en bij gebrek aan economische data zorgde dat voor dalende aandelen", vervolgt hij.

De beurzen in Europa eindigden op basis van de onzekerheid omtrent Spanje licht lager. De Eurostoxx 50 sloot 0,2% in de min op 2.493,59 punten.

Een onverwachte renteverlaging in Australie zorgde voor een steuntje in de rug op Wall Street. De Reserve Bank of Australia verlaagde de rente voor de eerste keer sinds juni, met 25 basispunten tot 3,25%. De Australische beurs won daarop 1% en eindigde op het hoogste niveau sinds mei.

De economische agenda voor de Verenigde Staten bevatte dinsdag geen richtinggevende data. Voor woensdag staan onder meer de cijfers over de werkgelegenheid in de private sector op de agenda. Vrijdag volgt vervolgens het officiele banenrapport en werkloosheidscijfer.

Op bedrijfsniveau ging de aandacht uit naar JP Morgan Chase, nadat de procureur-generaal in New York een civiele rechtszaak begon tegen de bank, vanwege fraude bij de verkoop van herverpakte hypotheekleningen door onderdeel Bear Stearns. JP Morgan eindigde 0,1% in de min.

Autoproducenten publiceerden de verkoopcijfers over september. Deze toonden een gemengd beeld. Chrysler rapporteerde de sterkste groei in jaren, terwijl de cijfers van Ford (-1,4%) en General Motors (+2,6%) vrijwel vlak waren.

Mosaic Co. sloot 3,9% lager, nadat de kunstmestproducent winst- en omzetcijfers over het eerste fiscale kwartaal rapporteerde die onder de verwachtingen van analisten uitkwamen. Het bedrijf had last van lagere fosfaatvolumes en -prijzen.

Cell Therapeutics Inc. schoot omhoog, nadat het bedrijf meldde dat zijn behandeling van hersenkanker van de Food and Drug Administration een weesgeneesmiddelenstatus heeft gekregen. Het aandeel eindigde 13% hoger.

Express Inc. (-22,2%) stond juist onder druk. De kleding- en accessoiresretailer verlaagde de winst- en vergelijkbare omzetverwachting voor het huidige kwartaal vanwege een plotselinge ommekeer in de klandizie sinds de vorige outlook werd gegeven.

Chipotle Mexican Grill verloor nadat David Einhorn van hedgefonds Greenlight Capital zei dat hij inzet op een daling van het aandeel. Einhorn wees daarbij onder meer op stijgende voedselprijzen en toenemende concurrentie van Yum Brands' Taco Bell. Het aandeel daalde 4,2%.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@dowjones.com

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning